Monday, June 8, 2009

Pengembaraan Mencari Makanan di Kelantan
Pada 7 Mei lalu, kami sekeluarga melawat negeri Tadahan Wahyu, mana lagi kalau bukan Kelantan Darul Naim. Bertolak dari Tg Malim jam 6 pagi, ikut PLUS highway sampai ke Batang Kali, pintas ke Genting Sempah melalui GH, dan terus naik ke utara melalui Bentong, Raub dan sampai KB le senang.


Sebenarnya my wife yang beria sangat ajak, maklumlah dah lama tak balik kampung di Banggol Judah, tak jauh le dari Machang. Nak jumpa Mak Ngah le, Pak Su Le le, cikgu ngaji dulu la..he3. Anyway saya sendiri pun teruja juga nak ke sana, coz sekolah lama i pun di sana. Tau ke sekoleh apa, singkatannya STMFP, panjang Sek Tengku Muhamad Faris Petra. Walaupun mengaji sana hanya 10 bulan, tetapi tetap meninggalkan kenangan yang tak dapat dilupakan, terutamanya dikejar pelajar form 5 selepas seorang dari member kami geledah locker diorang di hari terakhir kami di sana.

Tapi pengembaraan kami lebih kepada mencari makanan yang sedap-sedap kat sini. Maklumlah, Kelantankan Negeri Jelapang Makanan. Tapi personally saya kagumlah dengan Kelantan ni, dalam keadaan yang serba kekurangan kerana sering dianaktiri kerajaan Pusat, mereka mampu survive malah semakin membangun dengan kemampuan yang ada sehingga hampir seiring dengan negeri-negeri lain. Siapa yang kata Kelantan ni miskin, tiada pembangunan dan sebagainya, eloklah datang sendiri dan saksikan laaa...KB Mall, Tesco ada, kedai-kedai makin banyak, hotel makin banyak, siap nak bina KB Trade Centre tak lama lagi. Bukan apa, ini membuktikan kuasa ekonomi rakyat semakin tinggi dan meningkat. Jika tidak, masakan Tesco membuka cawangannya di sini dan antara yang terbesar di Malaysia. Saya lihat, walaupun mereka duduk di kampung, rumah pun kayu je, tapi ada jugak tanah, ada jugak lembu, ada jugak dusun, mereka ni berharta walaupun nampak miskin. Perasan tak, Bersamamu TV3 tu jarang ke Kelantan, agak-agak kenapa??

Anyway tahniah Tok Guru, ini yang dikatakan Membangun Bersama Islam...

Sebut pasal tempat makan pulak, memang rambang mata, tak sempat nak singgah semua, tapi antara yang sempatnya :

Day 1 : Nasi Kukus Zakini (huh..sedap giler), Restoran Shah, kami makan ikan 3 rasa, tomyam putih

Day 2 : Nasi Air Mek Nab, Nasi Kerabu restoran mana entah, sedap giler, Steam Boat di Jalan Bayam

Day 3 : pegi Pantai Seri Tujuh, Makan nasi di Pasar Siti Khadijah, shedap..

Kepada yang plan nak ke Kelantan, singgah-singgah le tempat2 ni, gerenti tak kecewa punya..

No comments: