Wednesday, February 10, 2010

Apa nak pelik? Blog sampah bersepah

Hari ini dalam Malaysiakini dilaporkan seorang penulis blog pro-kerajaan telah menyerah diri kepada pihak polis lantaran laporan yang telah dibuat ke atasnya menerbitkan entry dengan gambar TG Nik Aziz dan Anwar Ibrahim dalam keadaan mengaibkan.

Pada pendapat saya, tiada apa yang perlu dipelikkan kerana ini cuma sebahagian sahaja. Terdapat beratus lagi gambar puak-puak ini (super impose) yang menggambarkan tokoh-tokoh pembangkang minum arak, pakai pakaian pope, badan babi kepala manusia, malah sedang melakukan persetubuhan pun ada. Inilah kerja blog-blog sampah ini sejak 2-3 tahun, isinya tidak seberapa tetapi hanya sarat dengan propaganda merapu yang memualkan. Yang lawaknya, setiap dari blog ini mempunyai pengikut dalam 100-300 orang, tetapi semuanya pusing orang yang sama jugak. Anda boleh perhatikan sendiri seperti blog PapaGomo, ParpuKari,YangGambi dan sebagainya. Hanya penuh dengan gambar mengutuk dan menghina orang lain tanpa batasan. Tak lebih dari blog orang psiko sahaja. Tapi dari apa yang saya tahu, penulis2 blog ni hampir semuanya yang dah veteran belaka.

Apapun, kita sebagai insan muslim yang bertamadun, perhatikan sahajalah blog-blog ini dengan mulut yang tak henti beristighfar. Biarlah dosa mereka mengata dan mengeji orang lain ditanggung sendiri dan dosa itu takkan terpadam selagi gambar yang mereka cipta masih berlegar di alam maya ini (mungkin sampai hari kiamat).

1 comment: