Wednesday, August 8, 2012

TEMPAT YANG PALING AKU NAK PERGI DALAM DUNIA NI

Assalamualaikum

Kali ni ingat nak share dengan 'peminat setia' blog ini, revolusioner sekalian tempat-tempat yang paling aku nak pergi dalam dunia ni. Mungkin ramai antara kita yang teringin sangat ke London, Paris, New York, Tokyo atau bandaraya besar dunia yang lain. Sebaliknya aku lebih suka ke tempat yang lebih bersifat 'alam semulajadi' atau mempunyai kebudayaan dan geografi yang agak menarik.

Untuk itu, aku akan berkongsi 5 tempat yang paling paling paling aku nak pergi sebelum menutup mata kalau boleh. Sesetengahnya memang agak mustahil, tapi setengahnya Insya Allah, cukup fulus, boleh pegi. Hehe.

Makkatul Mukarramah dah tentu kita akan tuju. Ni tempat-tempat lain la.


1. Jerusalem

Kota bagi 3 agama (Islam, Kristian dan Judaisme). Baru ni seorang dari bekas pelajarku di KTT berpeluang ke sana. Jelesnya aku tengok dia bergambar berlatar belakang Masjid 'Dome of The Rock' yang indah itu. Minatku untuk ke kota ini semakin membuak-buak selepas bermain game 3 Roads to the Holy Land. Dari situ aku tau, Jerusalem adalah kota yang penuh dengan kebudayaan dan landskap bagi perkembangan 3 agama terbesar di dunia. Bagaimana nak kesana? Hmm, tak pastilah. Selagi Israel mencengkam kota itu, mungkin aku hanya akan ke sana dalam misi kemanusiaan kot. Takpun join je team Jejak Rasul. Hehe


2. Pulau Natuna

Natuna?? Kat mana tu. Hehe. Sebenarnya pulau tu dekat sahaja. Ia terletak di betul-betul di tengah antara Semenanjung Malaysia dengan Malaysia Timur. Kenapa nak ke pulau ni? Saja. Ikut kata hati sahaja. Sejak dulu aku suka membaca Atlas, setiap benua aku akan perincikan. Jadi pulau ni macam menggamit sangat. Tambah lagi sejak kebelakangan ni ketika menaiki flight ke Sabah, aku akan nampak pulau ni dari atas. Jadi aku menetapkan satu hari, aku akan ke sana Insya Allah. Pulau ni terletak dalam wilayah Riau Indonesia. Memang bukan pulau pelancongan, tapi pantainya memang superb!


3. Germany

Yeah my favourite country. Jerman bukan sahaja pasukan bolasepak kegemaran tetapi juga negara yang aku sangat nak pergi. Atas faktor apa, mungkin budaya, makanan, cara kehidupan. Malah selalu terfikir untuk terus menetap di sana. Tapi aku pasti, masalah utama yang akan timbul adalah bahasa. Bahasa mereka ni bukan mcm english atau spanish. Tapi memang betul-betul lain. Contohnya TV atau televisyen, English sebut television, France sebut television, Belanda sebut televisie dan Spain sebut televisione. Tapi Jerman sebut apa tau...Fernsehen. Mai ai,  jauh betul


4. Selat Bering

Siapa kata US dengan Russia jauh? Dalam peta memang nampak kedua-dua negara 'giant' ni bertentangan, tetapi sebelah disebabkan bumi kita yang bulat, kedua-dua duduk sebelah menyebelah je. Macam jiran la. Selat Bering adalah pertemuan antara tanah besar Russia (dulu USSR) dengan Alaska di US. Menarik kan. Antara hujung ke hujung di peta dunia, di sinilah 'mereka' bertemu. Bagaimana nak kesana, entahlah. Nak kena jadi team Discovery Channel dulu kot.


5. Bhutan

Percutian eksotik. Siapa sangka negara kecil di pergunungan Himalaya ini adalah negara tempat bercuti taikun-taikun besar dunia dan artis Hollywood. Manakah tidak, negara ini mengehadkan jumlah pelancong kepada beberatus orang sahaja sehari bagi mengekalkan keaslian alam semulajadi serta kebudayaan mereka. Sebuah negara beraja yang mana Buddha menjadi agama utama, negara ini adalah Landlock, tiada pantai dan for sure tiada aktiviti perikanan. Mengapa nak ke sana? Only one word..exotic! Istananya exotic, makanan exotic, pakaian pun exotic! Pemandangan, pastinya superb!TBC....No comments: